Det Hanseatiske Museum flytter

Det Hanseatiske Museum på Bryggen i Bergen stenges fra 1. oktober 2018 i 6 år pga. restaurering.

Det Hanseatisk Museum flytter til Schøtstuene, som er en del av Det Hanseatiske Museum. Schøtstuene får nye utstillinger sesongen 2019, hvor både hanseatisk og Bryggens historie, samt den spennende restaureringsprosessen som pågår på Det Hanseatiske Museum, vil bli formidlet.

Restaurering av Det Hanseatiske Museum

Museets hovedbygg, Finnegården, ble bygget i 1704 og har vært museum siden 1872. Museet står på UNESCO sin verdensarvliste, og etter nesten 150 år med museumsdrift skal bygningen nå gjennomgå omfattende restaurering fra 1. oktober 2018 til våren 2024. Restaureringsprosjektet har et budsjett på 337,9 millioner kroner.

Hvordan blir Det «nye» Hanseatiske Museum?

«Finnegården» står på bolverk som skal erstattes. Derfor må bygningen heves, og museet vil gjennomgå ny tilrettelegging for publikum med universell utforming over resepsjonen. Formålet er å gi alle våre besøkende mulighet til å oppleve en av Bryggens eldste og best bevarte hus med originalt interiør fra hansatiden. Museets påbygg skal i første etasje romme ny resepsjon og butikk. I andre og tredje etasje skal hanseatenes liv og historie formidles gjennom nye utstillinger.

Hvor foregår museumsdriften under restaureringen?

Det Hanseatiske Museum i Finnegården kan ikke besøkes under restaureringsprosessen. Derfor flytter vi vårt tilbud til Schøtstuene (Øvregaten 50).

Schøtstuene var forsamlingsrommene til hanseatene på Bryggen og har vært en del av Det Hanseatiske Museum siden 1938. Schøtstuene består av fire stuer og to ildhus. I perioden Det Hanseatiske Museum restaureres, vil du kunne oppleve nye utstillinger på Schøtstuene. Her kan du få ny innsikt i hanseatenes liv og historie på Bryggen, og i tillegg følge den spennende restaureringsprosessen. En unik middelalderruin, som ligger gjemt under Schøtstuene, har gjennom et glassgulv blitt tilgjengelig for publikum med en egen utstilling.

Det planlegges også et midlertidig billettkontor og introduksjonsutstilling på Bryggen, der museumsbutikken allerede har åpnet.